Bebekle yurt dışı seyahati hakkında kendi tecrübelerimize dayanarak hazırladığımız bu yazıda bebeğinizin/çocuğunuzun ayına/yaşına göre bir çok detayın değişebileceğini , aynı zamanda bebek bakımı konusunda kişisel rutinlerinizin de bir hayli önemli olduğunu hatılatarak konuya girmek istedik.
Doğumdan önce de sık sık yurt dışı seyahati yapan bir çift olarak , bebekle gezme fikri bizibir hayli endişelendirse de sonucun aslında çokta farklı olmadığını gördüğümüzde bu durum bizi oldukça mutlu etmeye başladı , sonuçta zamanı durduramıyoruz ve bebeklerimiz çok hızlı büyüyor , her ne kadar büyüdüklerinde hatırlamayacak olsalarda bizler için onlarla anılar biriktirmek , fotoğraflar çekmek belki de yanımıza kalacak en güzel hatıraları oluşturuyor. Bu yazıyı bir kaç bölümden oluşturmak istedik , bu şekilde dilerseniz yalnızca ihtiyacınız olan bölümü okuyabilir veya konuya daha net hakim olabilirsiniz diye düşündük.
İlk olarak belirtmek isteriz ki 0-2 yaş aralığında bir bebekle çıkacağınız herhangi bir yurt dışı seyahati , ülkemiz güney illerinde bulunan ultra herşey dahil otellerde yapacağınız bir yaz tatilinden çokta kolay oluyor , sebebi ise küçük bebeklerin bir çoğunun bebek arabasında gezerek oyalanıyor oluşu. Yaz tatilinde bebeği oyalamak , yurt dışı seyahatinde oyalamaktan çok daha zorlu olmuştu bizim için.
Şimdi bölüm bölüm detaylara bakalım ;
1- BÖLGE SEÇİMİ
İlk olarak şehir seçimi ve iklim şartları oldukça önemli , şehir seçimleri sizin istediğiniz destinasyona göre değil , küçük bir bebekle gidilmesi planlanan bir seyahate göre yapılmalı , en azından biz böyle yapmıştık. Coğrafi şartları bebek arabası ile gezilebilecek daha düz olan şehirler seçmenizi önemle öneriyoruz , bunun yanı sıra toplu taşıma veya taksi gibi alternatifleri çok kullanmayacağınız küçük şehirler işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bir çok avrupa ülkesinde iyi ve en hızlı ulaşım seçeneği olan metro sistemleri yıllar öncesinde inşa edildiği için maalesef ki her durağında rahatlıkla kullanabileceğiniz asansör vb. Bulunmuyor veya iş çıkış saatleri gibi yoğun saatlerde bebek arabası ile hareketleriniz oldukça kısıtlanabiliyor , bu sebeplerden ilk seçeneğinizin düz ve küçük şehirler olmasını öneriyoruz. Örnek verecek olursak bizim kızımızla gittiğimiz ilk şehir Madrid idi ve bundan hiçte pişman olmadık , bir kaç günlük bebekli bir seyahat için oldukça makul bir şehir , yalnızca otelinizi şehir merkezine yakın bir bölgede seçmeniz tatil boyunca rahatça hareket etmenize oldukça yardımcı olacaktır , bu sayede bebek bakımı için gün içinde dilerseniz otelinize de rahatça ulaşabileceğiniz için stres olmadan gezebilirsiniz. Otel rezervasyonu yaptığınız sırada bebek beşiği talep etmeyi unutmayın. İklim konusunda da ülkemizle benzer şehirler yine sizi yormayacaktır , örneğin kış aylarında bir kuzey avrupa seyahati ilk bebekli yolculuğunuzda sizi zorlayabilir.
2-VİZE
Bizim şuana kadar başvurduğumuz vizeler arasında bulunan Schengen , Birleşik Arap Emirlikleri ve United Kingdom vizelerinin kısa bilgilerini sizlerle paylaşıyoruz.
-Bebek için Schengen vizesi: sponsora ait tüm evraklar bebek içinde sunuluyor ve de ekstra bir dilekçe hazırlıyorsunuz , ücretsi ise yetişkin ücretinin hemen hemen yarısı kadar. (İspanya bu şekilde uyguluyor.) anne veya babadan biri ile seyahat gerçekleşecek ise muvafakatname gerekebilir.)
-Bebek için Birleşik arap emirlikleri vizesi: yetişkinde olduğu gibi fazla bir evrağa gerek yok , ücreti yetişkinden %10 kadar daha az.
Bebek için United Kingdom vizesi: sponsora ait tüm evraklar bebek içinde sunuluyor ve de ekstra bir dilekçe hazırlıyorsunuz , ücreti ise yetişkin ücreti ile aynı. (anne veya babadan biri ile seyahat gerçekleşecek ise muvafakatname gerekebilir)
Tamamında bebek için bir pasaport ve biyometrik fotoğraf sunmanız gerekli , pasaport süresi bebekler için 5 yıl , daha uzun alınamıyor. Kreşe giden çocuklarınız var ise öğrenci belgesi ile pasaport harçlarını daha az ödemeniz mümkün ancak bebek için başvuru yapıyorsanız herhangi bir indirim söz konusu olmuyor.
Hem pasaport süreci hem de vizeler için güncel durumları ve tüm evrakları resmi sitelerden kontrol edebilirsiniz.
3-TATİL HAZIRLIĞI
Yanınıza alacaklarınızın detaylı bir listesini çıkarmanız çok önemli , gideceğiniz bölgenin mevsim şartlarına göre oluşturacağınız listenize gıda ile ilgili detayları eklemenizde gerekiyor. Örneğin ek gıdaya yeni başlayan bir bebekle yola çıkıyorsanız , pürelerinizi önceden hazırlayıp yanınıza alabilirsiniz (nasıl hazırlamanız gerektiği ile ilgili internette bir çok bilgi mevcut), biz otelde hazırlamak yerine bu yolu seçmiştik. Bir ev kiralayacaksanız evin mutfağında da ek gıdayı günlük olarak hazırlayıp yanınıza alabilirsiniz. Ek gıdaya henüz başlamamış bir bebekle yola çıkmak ise bu konuda en basit seçenek olabilir 😊
4-UÇUŞ
Belki de tatil süresince en çok kullanacağınız ekipmanınız bebek arabası olacak , kabin boy bir bebek arabası her ne kadar pratik olsa da bebeğinizin konforunu tam olarak sağlayamayacaktır ve seyahat süresi boyunca bebeğinizin konforu sizin konforunuz olacağından biz travel sistem ancak oldukça pratik bir bebek arabası ile yola çıktık.
Seyahatinizin çıkış noktası İstanbul havalimanı ve havayolu şirketiniz THY ise zaten travel sistem bir bebek arabasıyla uçağın kapısına kadar gidebilirsiniz , yalnızca kontuarda bebek arabası için verilen poşeti almayı unutmamanız gerek. İndiğinizde ise İstanbul da ki kadar şanslı olamayabilirsiniz çünkü bebek arabanız büyük ihtimal valizlerle birlikte gelecek ve bu süreç bazen uzun olabiliyor , bunun içinde yanınıza bulunduracağınız bir kanguru bu bekleme sürecinde işinizi çözecektir.
İstanbul havalimanından seyahate çıkıyorsanız , gerek check in sırasında gerekse pasaport kontrolünde bebekli ailelere özel ayrılan bölümleri kullanarak sıra beklemeden hızlıca geçebilirsiniz.
Gelelim uçak içine ve uçak saatine , bebekle yapacağımız ilk uçuş öncesi bir çok araştırma yapmıştık ve bloglarda en çok rastladığımız konu uçak kalkış saatinin bebeğin uyku saatlerine göre seçilmesi konusuydu. Yaşadığımız tecrübelere göre söyleyebiliriz ki her çocuk farklı ve böyle bir rutin kesinlikle yok. Kızımız Mina’nın uyku saatine göre bindiğimiz hiç bir uçuşta Mina uyumadı ancak ne zaman en enerjik saatlerinde uçağa bindiysek her seferinde uyudu , bu sebepten bu konuya çok takılmamanızı öneriyorum. Gece uçuşlarında genellikle bebekler uyuyorlar ancak örnek verecek olursak Mina’nın ışığa hassasiyeti olduğu için ve uçağın kaptanı kabin ışıklarını çok uzun bir süre kapatmadığı için bir türlü uyutamamıştık ve en kötü geçen uçuşumuzdu , ne zaman ki ışıklar kapatıldı Mina o zaman uyumuştu , gece uçuşu seçmiş olmamızda işe yaramamıştı kısacası.
Yol boyunca ağlayan bir bebek çoğu zaman diğer yolcular tarafından pek te hoş karşılanmayabiliyor ve bu durum sizi strese sokayabiliyor , önerimiz ise asla bu durumu önemsemeyin!! Bebeğinizin ağlayarak çevreye rahatsızlık verdiğini düşünmeyin , tabi ki siz elinizden geleni yapın ancak buna rağmen gürültü bitmiyor ise neticede yapabileceğiniz hiç bir şey yok. Sizin gerilmeniz sadece bebeğinizin daha fazla ağlamasına yol açacaktır. Sizinle bu konuda iletişime geçen olur ise kabin ekibinden yardım isteyebilir veya karşı tarafa bir kulaklık takmasını önerebilirsiniz ! 😊
Hemen hemen her blogta yazan , kalkış ve iniş sırasında oluşan basınç farkından dolayı bebeğinizi emzirmeniz konusuna gelecek olursak ise , basınç farklı sadece iniş ve kalkış esnasında değil uçağın yükselmeye veya alçalmaya başladığı süre boyunca devam ediyor , yani sizin bu sürenin tamamında bebeğinizi emzirmeniz mümkün değil. Bebeğinizin emzik kullanıyor ise uçuş boyunca kendisine vermeniz işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Emzik kullanmayan bir bebeğiniz var ise sık aralarla bir oyunla ağzını açıp kapamasını sağlayabilir veya az az ama sık bir şekilde sıvı almasını sağlayabilirsiniz.. Ayrıca uçak içinde emzirme sırasında Merca&Minca emzirme örtüsünü kullanarak bu sürecini oldukça konforlu bir hale getirebilirsiniz 😊
5-GEZİ BOYUNCA
Geziniz boyunca size verebileceğimiz en önemli tavsiye ise bebekle ilgili hiç bir konuyu stres yapmamanız , anın tadını çıkarmanız ve onun size ayak uydurmasını beklemeniz olacaktır. Biz her ne kadar küçük oldukları için birşey anlamadıkları düşünsekte , herşeyin farkındalar ve yeni yerler görmek bence onları da heyecanlandırıyor 😊
Dinlendiğiniz bir tatil olmayacağını bilerek yola çıkarsanız asla hayal kırıklığına uğramazsınız. şimdiden herkese güzel bir seyahat geçirmesini dileriz. Tatil fotoğraflarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın ! Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederiz..
Sevgiler